Weer mens zijn met De Vrije Stroom

Susanna bij een van haar illustraties: ” Ik investeer serieus in mijzelf. Ik begin in januari samen met een psycholoog aan een lotgenotengroep rouw en verlies voor mensen die hun partner hebben verloren.” (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)wo 15 nov 2017“Net toen ik een uitkering moest aanvragen kreeg ik ook de kans een boek te illustreren. De contactpersoon bij Het Plein was heel resoluut, dat mocht niet! In zo’n situatie voel je je geen mens meer.”

Zutphen- Susanna Redeker heeft een visitekaartje met twee kanten. Aan de ene kant staat ze als illustratrice en aan de andere kant als cranio sacraal-masseur. “Ik maak illustraties in opdracht. Mijn verjaardagskalender is te koop bij de VVV en het Genietcafé. Daarnaast geef ik cranio sacraal-massage. Ik had alle opleidingen hiervoor afgerond maar had nog geen eigen praktijk. Zodra ik mij bij De Vrije Stroom heb aangemeld heb ik mij ook bij mijn beroepsvereniging aangemeld en ik heb een ruimte gehuurd in het Proeflokaal aan het Vispoortplein.”

Susanna kwam achttien jaar geleden als alleenstaande moeder in Zutphen wonen en werkte als masseur bij een wellnesscentrum. Toen de crisis toesloeg werd haar contract niet verlengd, ze pakte van alles aan en deed onder andere schoonmaakwerk bij een eetcafé.

Toen de uitbater stopte had ze opnieuw geen werk en meldde zich bij Het Plein. “Gelukkig wist ik inmiddels van het bestaan van De Vrije Stroom af. Dankzij deze sociale coöperatie kan ik mijn eigen bedrijf opzetten en uit de uitkering komen maar het heeft tijd nodig om een praktijk op te bouwen met een klantenkring die voldoende groot is. Het mooie van cranio sacraal-massage vind ik de zachtheid van de aanraking terwijl er toch diepgang in zit. Soms help ik iemand van een stijve heup af en soms ga ik verder en stel ik gerichte vragen; dat bepaal je als klant zelf. Het geven van een behandeling geeft mij ook rust en ruimte. Tijd moet je gegund worden bij het opzetten van een eigen bedrijf. Wat ik belangrijk vind is dat we iets nieuws neerzetten met de coöperatie, we hebben geen dure coach nodig want we helpen elkaar en organiseren gezamenlijk cursussen. Bij De Vrije Stroom zijn we weer mens!”

www.susannaredeker.nl

www.zutphensekoerier.nl/susanna-redeker