Duurzame sponsjes en Vrije Stroom

Ellen: “De sponsjes gaan lang mee, ze stinken niet, krassen niet, maar schuren wel. En ben je er klaar mee? Dan gooi je ze hop in de GFT-bak natuurlijk! Geen vervuilend productieproces maar gewoon puur uit de natuur.” (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer) wo 1 nov 2017

“Na jaren kwam ik terug in Nederland. Ik had in Spanje en Portugal gewoond en had voor mijn eigen bedrijfje een website. Hier had ik geen inkomen en moest volgens de bijstandsregels als eerste mijn website opheffen. Daar bracht sociale coöperatie De Vrije Stroom verandering in.”

Zutphen- Ellen Kool is één van de vijf leden van De Vrije Stroom. De sociale coöperatie is in 2016 opgericht in samenspraak met de gemeente Zutphen en Het Plein. Tot die tijd waren er geen regelingen waarbinnen het mogelijk was om als ondernemer uit een uitkering te raken.

Ellen: “Het was de bedoeling dat ik solliciteerde naar betaald werk bij een bedrijf. Gelukkig gaf de participatiewet de gemeente ruimte om hier anders mee om te gaan. De Vrije Stroom is een initiatief van mensen met een uitkering. In Nederland bestaan in twintig gemeentes deze initiatieven. Cordaid is wereldwijd actief in de armoedebestrijding en ondersteunt het Sociale Coöperatiemodel. In Zutphen vormen we een groep met mensen met allerlei verschillende kwaliteiten. We hebben een gezamenlijke folder met op de achterkant al onze visitekaartjes. De één is schrijver en spreker, er is een klankmeester, een masseur en een vormgever. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. We komen wekelijks bij elkaar en je ziet dat het werkt.

Met een uitkering voel je je zo machteloos en afhankelijk. Nu heb ik het gevoel dat ik het heft in eigen handen heb. Ik hoef niet te zeggen dat ik werkloos ben ik ben namelijk aan het werk. Ik ben gefascineerd door gebruik van natuurlijke materialen. Alles is er al, maar het is de kunst om het te zien. Of het nu gaat over schoonmaken met natuurlijke materialen waarover ik een folder heb geschreven of de schuursponsjes van gras uit Spanje. Een jaar geleden heb ik mij aangesloten bij De Vrije Stroom en inmiddels ben ik zover dat ik mij kan gaan richten op de verkoop van de duurzame schuursponsjes via mijn merk Enjoy La Vida. Mét eigen website.”

www.enjoylavida.nl

www.zutphensekoerier/Ellen-Kool