Stressloos werken met Vrije Stroom

 

Eva: “Bij De Vrije Stroom helpen we elkaar. Het is bijzonder prettig om met een groep mensen in dezelfde situatie ervaringen uit te wisselen. Dat op deze manier part-time ondernemerschap mogelijk is, daar ben ik blij mee.”” (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

“Soms begin ik met een zachte energetische aanraking, maar het kan ook een diepe bindweefselmassage zijn. Er zijn heel veel masseurs in Zutphen, ik ben de enige integrale masseur.”

Zutphen- Eva van der Raaf is sinds kort part-time ondernemer met haar bedrijf Inner Lotus Zutphen en lid van de sociale coöperatie De Vrije Stroom. Eva: “We zijn geneigd van het pijnlijke weg te gaan. Ik vraag mijn klanten juist naar die plek toe te gaan. Natuurlijk overleg ik eerst en hou ik een kennismakingsgesprek. Welke klacht heeft iemand en hoe is dat zo gekomen? Zo krijg ik een idee en dat toets ik met wat ik in het lichaam tegenkom. De klant ligt op de buik op de behandeltafel met een handdoek op de rug, met mijn handen voel ik over de handdoek. Dan haal ik de handdoek weg en masseer de rug. Iemand kan in een gesprek heel open zijn terwijl het lichaam gesloten is. Dat voelt dan aan als een pantser. De verschillende lagen van de huid en de spieren probeer ik te ontspannen, steeds een stapje verder. Dan kom ik vanzelf spanningsplekken tegen en bepaal vervolgens in overleg wat ik daar aan kan doen.”

Eva kwam in 2001 als alleenstaand moeder in Zutphen wonen en leefde van een uitkering. Ze deed jaren vrijwilligerswerk op school en in het ziekenhuis. Toen kwam het moment dat Het Plein aangaf dat ze een baan moest gaan zoeken. Dit leverde haar veel stress op. Eva: “Ik heb zelf ondervonden wat stress met je lichaam doet. Ik kreeg last van mijn schildklier en van mijn rug. De werkervaringsprojecten waar ik terecht kon leverden geen baan op en mijn bedrijfje als gastouder kwam niet van de grond. Met het spaargeld dat ik nog had heb ik de opleiding tot integraal therapeut gevolgd. Als ik een opleiding tot lasser had gevolgd was dat anders geweest, dan had Het Plein dit betaald. Maar ik zie mij geen lasser zijn. Als masseur sluit ik wel aan bij wat ik mensen kan geven. Ik wil graag mensen helpen. Bij sociale coöperatie De Vrije Stroom helpen we elkaar, we wisselen expertise uit. Zo staan we er niet alleen voor.”

www.zutphensekoerier.nl/eva
www.innerlotuszutphen.nl ( nog in bezig met het bouwen van de website)