Uit de verf komen met Vrije Stroom

Fred: ” De missie van Het Plein is het volgen van wetten en regels. De missie zou moeten zijn: Mensen helpen!” (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

“Hier moet je niet als bankdirecteur naar kijken met alleen aandacht voor de cijfers. Het gaat om mensen die in een situatie zijn beland waar jij en ik ook in terecht hadden kunnen komen, wanneer die weer uit de verf komen kunnen ze als ondernemer verder.”

Zutphen – Fred Daane was bankdirecteur. Al belandde hij uit idealisme op deze positie. “Ik ben economie gaan studeren nadat ik het boek ‘Een leefbare aarde’ van Jan Tinbergen had gelezen. In de jaren ’70 lag de aandacht van de progressieve bankwereld vooral bij mensenrechten, ook een onderwerp als basisinkomen zag je toen al voorbij komen. Uiteindelijk ben ik van 1988 tot 2005 directeur geweest van de ASN bank.

Ik woon in Zutphen en hoorde in 2015 van de Werkgroep Basisinkomen, ik meldde mij aan als lid en werd uiteindelijk voorzitter. Een basisinkomen voor iedereen is bijzonder interessant maar dit zou utopisch zijn in Zutphen. Waar zou de stad het geld vandaan moeten halen? Met elkaar hebben we gezocht naar mogelijkheden die wel haalbaar zijn. We schreven een Pleitnota voor minder regels in de bijstand. Naar aanleiding hiervan dienden een aantal politieke partijen een motie in in de raad die werd aangenomen. Dit was de start van de sociale coöperatie De Vrije Stroom waarin de leden als ondernemer aan de slag kunnen zonder sollicitatieplicht. Mensen in de bijstand hebben vaker pech gehad dan jij en ik of één keer heel veel pech. Ik heb niet de illusie dat dit mij niet had kunnen overkomen. Toen we bij de Rabobank om hulp vroegen voor de leden van De Vrije Stroom wist degene waar we mee spraken één ding zeker; ondernemers in de bijstand? Dat bestond niet. Terwijl er via de bank misschien coaches voor de ondernemers gevonden hadden kunnen worden. De leden hebben inmiddels anderhalf jaar de gelegenheid gehad om uit de verf te komen. Wie in de bijstand zit is geen slachtoffer en ook de leden van De Vrije Stroom moesten ervaren dat voor een succesvolle onderneming focus belangrijk is. Weten wat je wil doen en waar je heen wil. Ze hebben gerichte trainingen georganiseerd voor zichzelf en anderen. Door met elkaar de communicatie rond het Beethovenfestival op te pakken doen ze belangrijke ervaring op. Je moet doen waar je goed in bent en dingen kunnen overlaten aan een ander. De gemeente let op effectiviteit en participatie. De missie van Het Plein is het volgen van wetten en regels. Het zou mooi zijn wanneer ook de medewerkers van Het Plein ruimte krijgen om te experimenteren. De missie zou moeten zijn: Mensen helpen! Dat hoeft geen utopie te zijn.”

www.FredDaane.nl
www.ZutphenseKoerier.nl/FredDaane