Verlichting met De Vrije Stroom

Josée op de trap voor haar lichtgevende behang. “Ik heb lichtgevend behang ontworpen en wil daarin mijn bedrijf verder ontwikkelen.” (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)”Je kunt niet zien waar het licht vandaan komt. Wanneer mensen in verwondering kijken en aan mij vragen hoe het werkt ben ik tevreden. Ik ben nu op zoek naar mogelijkheden om mijn lichtwerk in de markt te zetten.”

Zutphen- Josée Kempe verwondert met glasvezel. Op haar werktafel staan kleine ornamentjes met sprietjes. Ze vallen niet op tot Josée een usb-stekker in haar computer steekt. De krul van glasvezelsprieten geeft sprookjesachtig licht.
Josée: “Ik heb Sociale Pedagogiek gestudeerd en als secretaresse gewerkt, daarnaast gaf ik Argentijnse tangoles. Dat deed ik steeds meer en uiteindelijk kon ik daarvan bestaan. Ik gaf unieke leiderschaps workshops over de ongesproken taal van dans. Tijdens de crisis bezuinigden mensen als eerste op de tangolessen. Langzaam maar zeker liepen mijn inkomsten terug. Ik heb een jaar lang van mijn spaargeld geleefd en heb mijn creativiteit de vrije hand gegeven. Ik heb mij verdiept in optische vezel en heb via via proefmonsters glasvezel besteld in allerlei diktes en heb mij de techniek eigen gemaakt. Met glasvezel, verbogen kippengaas en allerlei kleuren plastic maak ik oplichtende constructies. Die zijn voor mij pas geslaagd wanneer er betovering is.” Na een ontdekkingsjaar in de glasvezel was het spaargeld van Josée op en klopte ze aan bij Het Plein.

Josée: “De medewerkers daar gaven mij het idee dat er zat banen zijn waar ik op kon solliciteren. Toen dat niet lukte moest het wel aan mij liggen. Ik verdiepte mij in de landelijke mogelijkheden en heb uiteindelijk meegeholpen met de start van sociale coöperatie De Vrije Stroom. Juist omdat dit een burgerinitiatief is heeft het zijn kracht. Het is mooi om te ervaren dat als je niet gedwongen wordt om te solliciteren op banen die er niet zijn je tijd kunt steken in een onderneming. Onze gezamenlijke omzet is al verdriedubbeld! Dat is kicken. Er ligt vijf kilometer glasvezel klaar en kijk wat een prachtig papier ik voor mijn lichtgevende behang gebruik! Nu moet ik nog klanten vinden.

www.joseekempe.nl

www.zutphensekoerier.nl/Josée-Kempe