Weer meedoen met De Vrije Stroom

Jan: “Dit glas-in-loodraam heb ik laten maken. De slang symboliseert de vrouwelijke en aardse kracht, het zwaard de mannelijke kracht. Wie interesse heeft in een mannenworkshop kan mij mailen. jan.roelofs@euronet.nl ” (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer) wo 22 nov 2017

“Veel mannen hebben een slecht contact met hun gevoel. In mijn workshops kunnen ze ervaren hoe je je kwetsbaarheid kunt laten zien, dat je als man daar niet de draak mee hoeft te steken. Zo leren ze zichzelf beter kennen en zijn in staat authentiek te zijn.”

Zutphen- Jan Roelofs was schrijver en journalist. Daarnaast gaf hij workshops voor mannen. Jan: “De workshops en het schrijven lijken op elkaar. Je praat, luistert en observeert. Wat is de essentie? Dertig jaar geleden kwam ik in contact met padwerk waar ik mij verder in heb verdiept. Mijn moeder, zus en oma waren erg bezig met het feminisme, voor mij gaf het padwerk antwoord op de kant van de man.” In 2005 bleek het schrijven steeds minder werk te bieden. Redacties van kranten krompen in, digitale informatie nam meer en meer het gedrukte woord over.

Gezocht

Jan: “Tien jaar lang heb ik gezocht naar manieren om toch geld te verdienen, in 2015 moest ik erkennen dat het echt niet meer ging. Ik meldde mij bij Het Plein en moest mij uitschrijven uit de Kamer van Koophandel. Dat heb ik gedaan. Een jaar lang voelde ik mij mislukt; ik had gefaald. Via via kwam achter het bestaan van De Vrije Stroom. De arbeidsmarkt verandert, de oude manier van arbeid en de koppeling van inkomen is aan vernieuwing toe.

Ik beschouw De Vrije Stroom als een belangrijk experiment. Hier mag ik weer wat! Ik mag weer workshops geven en schrijfklussen oppakken. Het mooie van De Vrije Stroom is dat we een collectief zijn, we vergaderen eens per week en kennen en helpen elkaar. Met twee andere leden verzorgen we de promotie van het Dutch Beethovenfestival in 2018 in Zutphen. De één verzorgt de site, de ander de commerciële kant en ik schrijf uiteraard de teksten. Je merkt de verwarring bij Het Plein dat sterk individueel gericht is. Dat we als collectief actief zijn is vernieuwend.

Zonder steun van het gemeentebestuur zou dit niet kunnen. Dankzij De Vrije Stroom doen we weer mee.”

www.janroelofs.nl

www.zutphensekoerier.nl/jan-roelofs